Foto: (c) Pixabay.com

Latvijas Universitātes (LU) doktoranti un jaunie zinātnieki ir aicināti piedalīties Koprakstīšanas sesijās, kopīgi ar citiem vienlaikus strādājot pie savām zinātniskajām publikācijām tiešsaistē. Iniciatīva ir daļa no jaunā doktorantūras modeļa izveides un ieviešanas Latvijas Universitātē. Pirmā tikšanās ir iecerēta 18. janvārī.

“Koprakstīšanas sesijas ir ideja, kas aizgūta no citām universitātēm. Lai arī šķiet, ka publikāciju rakstīšanai būtu jābūt spontānai un daudzi, ieskaitot mani, tā vēlētos, dinamiskais pētnieka dzīvesveids tomēr prasa rūpīgu plānošanu. Arvien vairāk vadošo pasaules zinātnieku uzsver, ka darbs pie publikācijām vienas līdz divu stundu garumā katru dienu tiek apzināti iekļauts dienas plānojumā. Lielākoties rīta sākumā, pirms iegrimt pienākumu jūrā. Pētījumi arī liecina, ja esi kādam apsolījis, tad darbs rit raitāk,” iniciatīvas mērķi skaidro sesijas moderatore Latvijas Universitātes vadošā pētniece Gunta Kalvāne.

Koprakstīšanas sesija ir tiešsaistes tikšanās doktorantiem un jaunajiem zinātniekiem divu stundu garumā. Sesijas sākumā iecerēts, ka katrs dalībnieks izvirza sev mērķi, ko ir iecerējis paveikt savas zinātniskās publikācijas sagatavošanas procesā konkrētās tikšanās laikā. Turpinājumā notiek divi rakstīšanas cēlieni, katrs 45 minūšu garumā, ar īsu piecminūti atslodzei. Sesijas noslēgumā tās dalībnieki dalīsies viens ar otru paveiktajā un tālākajos zinātniskās publikācijas sagatavošanas soļos.

“Publikāciju rakstīšana ir gan radošs process, kas prasa mentālo telpu un fokusēšanos, gan arī vingrinājums disciplinētā domāšanā,” ir pārliecināts fiziķis, Latvijas Universitātes profesors Vjačeslavs Kaščejevs, paužot apbrīnu par tiem kolēģiem, kas to spēj, un vērtējot ideju par koprakstīšanu kā iespēju ieplānot laiku ikdienas rutīnā fokusētam darbam.

Pirmā tiešsaistes tikšanās norisināsies otrdien, 18. janvārī, no plkst. 9.00 līdz plkst. 11.00. Iecerēts, ka Koprakstīšanas sesijas norisināsies divas reizes mēnesī, otrdienu rītos.

Sesijā ir aicināts piedalīties ikviens Latvijas Universitātes doktorants vai jaunais zinātnieks neatkarīgi no pārstāvētās zinātņu nozares. Lai piedalītos Koprakstīšanas sesijā un saņemtu tiešsaistes tikšanās saiti, interesenti ir aicināti pieteikties līdz 17. janvārim, aizpildot pieteikuma anketu: https://ej.uz/KS1701.  

Pašlaik turpinās arī darbs pie LU Doktorantūras skolas izveides un jaunā doktorantūras modeļa ieviešanas.

Dalīties

Saistītais saturs

Doktorantus un jaunos zinātniekus aicina 19. jūlijā pievienoties Koprakstīšanas sesijai
06.07.2022.

Doktorantus un jaunos zinātniekus aicina 19. jūlijā pievienoties Koprakstīšanas sesijai

Doktorantus un jaunos zinātniekus aicina 15. februārī pievienoties Koprakstīšanas sesijai
10.02.2022.

Doktorantus un jaunos zinātniekus aicina 15. februārī pievienoties Koprakstīšanas sesijai

Doktorantus un jaunos zinātniekus aicina 1. februārī pievienoties Koprakstīšanas sesijai
27.01.2022.

Doktorantus un jaunos zinātniekus aicina 1. februārī pievienoties Koprakstīšanas sesijai

Latvijas Universitāte doktorantiem un zinātniskā grāda pretendentiem   piešķīrusi 41 grantu
13.10.2021.

Latvijas Universitāte doktorantiem un zinātniskā grāda pretendentiem piešķīrusi 41 grantu