Foto: (c) Pixabay.com

LIAA Tehnoloģiju biznesa centra prototipēšanas programmā PROTOTECH atbalstu jaunu prototipu izstrādei ieguvušas četras jaunas idejas, kuru attīstīšanā līdzdarbojas arī Latvijas Universitātes pētnieki.

Prototipa izstrādei 15 000 EUR grantu saņēmis SIA "EPM Rīga", Toms Beinerts. Ar TBC atbalstu tiks  veiktas priekšizstrādes darbības, lai izstrādātu pastāvīgo magnētu iekārtu, kas paredzēta šķidra alumīnija maisīšanai alumīnija pārkausēšanas krāsnīs, nodrošinot samazinātas enerģijas patēriņu kā ilgspējas aspektu. Prototipa izstrādē kā Latvijas Universitātes partneris piedalās LU Fizikas institūta Magnētiskās hidrodinamikas tehnoloģiju laboratorijas pētnieks Raimonds Nokoluškins.

Prototipa izstrādei 15 000 EUR grantu saņēmusi AIGA SALMIŅA. Ar TBC atbalstu tiks veiktas priekšizstrādes darbības, t.i. veikti testi, kas pierādītu zinātniskajā literatūrā aprakstītās polifenolu īpašības, rezultātā lai izveidotu aizsarglīdzekļus, kas nodrošinātu UV aizsardzību, pretvēža, pretiekaisuma īpašības, izmantojot kā izejmateriālu dabisko māliezi. Izstrādātais produkts paplašinās Latvijas dabas resursu ekspluatāciju jauno tehnoloģiju jomā un sniegs ieguldījumu viedās specializācijas stratēģijas (RIS3) attīstībā, ko apliecina inovatīvu, uz dabas resursiem balstītu produktu izstrādi bioekonomikā, biomedicīnā un biofarmācijā. Prototipa izstrādē kā Latvijas Universitātes partneris piedalās LU Bioloģijas fakultātes pētnieks Mārtiņš Boroduškis.

Prototipa izstrādei 15 000 EUR grantu saņēmusi OLGA BOGDANOVA. Ar TBC atbalstu mērķis ir izstrādāt prototipu, lai aizvietotu esošos elektroenerģijas ģeneratorus uz fosilo kurināmo bāzes. Rezultātā radot daudzas reizes efektīvaku un zaļāku enerģijas ražošanas veidu (metodi) par tirgū esošo uz bio degvielas balstīto (dīzeļa ģeneratori, u.c.) metožu izmantošanu. Prototipa izstrādē kā Latvijas Universitātes partneris piedalās LU Fizikas matemātikas un optometrijas fakultātes un  Cietvielas fizikas institūta pētnieki.

Prototipa izstrādei 15 000 EUR grantu saņēmis uzņēmums SIA “Semantic Intelligence”. Ar TBC atbalstu tiks izstrādāts IT risinājums, t.i. kā profesionāla līmeņa patentu analīzes platforma farmācijas profesionāļiem, kas atbilst augstai tehnoloģijai. Šis risinājums dos iespēju farmācijas uzņēmumiem, kas specializējas jaunu zāļu atklāšanā, būtiski paātrināt pētniecības un attīstības projektu gaitu, tādejādi nodrošinot jaunu farmaceitisko preparātu ražošanu un ieviešanu tirgū. Prototipa izstrādē kā Latvijas Universitātes partneris piedalās LU Ķīmijas fakultātes Fizikālās katedras vadītājs, pētnieks Agris Bērziņš un LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes Teorētiskās fizikas katedras pētnieks Rūdolfs Livonovičs.

LIAA Tehnoloģiju biznesa centra prototipēšanas programma PROTOTECH sniedz atbalstu inovatīvi un tehnoloģiju intensīviem maziem un vidējiem uzņēmumiem, un fiziskām personām produktu vai tehnoloģiju prototipu izstrādē un attīstībā, minimālā dzīvotspējīga produkta izstrādes procesam. Programma PROTOTECH ir veidota sadarbībā ar trīs Latvijas universitātēm, kas ir šīs programmas oficiālie sadarbības partneri – Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte un Rīgas Stradiņa universitāte. Tehnoloģiju biznesa centra mērķis ir atbalstīt un attīstīt biznesa ideju attīstītāju uzņēmējdarbības prasmes, zināšanas un domāšanu Latvijas mazajos un vidējos uzņēmumos ar augstu tehnoloģisko intensitāti. 

Iecerēts, ka līdz 2024. gada 30. aprīlim Tehnoloģiju biznesa centrs piesaistīs vismaz 98 biznesa ideju attīstītājus apmācībām un sniegs atbalstu vismaz 30 prototipu izstrādei, tiks izveidota koprades un satikšanās vieta tehnoloģiju radītājiem, tiks pulcēti kopienā un apvienoti zinoši un darboties griboši biznesa ideju attīstītāji. 

Prototipu izstrāde norisinās Norvēģijas finanšu instrumenta 2014.-2021. gada perioda programmas “Uzņēmējdarbības attīstība, inovācijas un mazie un vidējie uzņēmumi” līdzfinansētā projektā (projekta Nr. TBCPRO/2022/82/P/1 "Tehnoloģiju biznesa centrs").

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

   

   

Dalīties

Saistītais saturs

LU izstrādā vēl četrus inovatīvus un ilgtspēju veicinošus prototipus
05.04.2024.

LU izstrādā vēl četrus inovatīvus un ilgtspēju veicinošus prototipus

Doktorantus un zinātnes doktora grāda pretendentus aicina pieteikties grantu konkursam
02.04.2024.

Doktorantus un zinātnes doktora grāda pretendentus aicina pieteikties grantu konkursam

LU izstrādā divus inovatīvus un ilgtspēju veicinošus prototipus
15.01.2024.

LU izstrādā divus inovatīvus un ilgtspēju veicinošus prototipus

Inovatīvu ideju prototipu izstrādei septembrī piešķirti trīs PROTOTECH granti
08.11.2022.

Inovatīvu ideju prototipu izstrādei septembrī piešķirti trīs PROTOTECH granti

Ar 29 pieteikumiem noslēgusies pieteikšanās prototipēšanas atbalsta programmā PROTOTECH
02.06.2022.

Ar 29 pieteikumiem noslēgusies pieteikšanās prototipēšanas atbalsta programmā PROTOTECH

Atvērta pieteikšanās tehnoloģiski ietilpīgu prototipu izstrādes programmā PROTOTECH
04.04.2022.

Atvērta pieteikšanās tehnoloģiski ietilpīgu prototipu izstrādes programmā PROTOTECH