Foto: (c) Pixabay.com

Izmantojot Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras programmas “PROTOTECH” sniegtās iespējas, Latvijas Universitātē (LU) ir īstenoti divi prototipu izstrādes projekti, kuru īstenotāji ir LU Fizikas institūts un LU Bioloģijas fakultāte.  

Ideja efektīvākai enerģijas ražošanai

Līdzdarbojoties LU Fizikas institūtam, veiksmīgi ir noslēdzies SAI “Proventus Assurance” projekts, kurš veicinās ilgtspējīgas enerģijas pieejamību. Tā rezultātā tika izstrādāts un izgatavots mērogojams koksnes gazifikācijas iekārtas prototips, efektīvai koksnes gāzes kā primārās degvielas izmantošanai. Tā ir pārvietojama koģenerācijas iekārta, ar modulāru aktīvās zonas struktūru un maināmu koksnes gāzes daudzumu. Tika nodrošināts koksnes gazifikators ar ievērojami augstāku lietderību, kāda raksturīga tradicionālajām iekārtām (apkures katliem), ar pagarinātu apkopes intervālu un ekspluatācijas laiku. Galvenā izveidotās iekārtas priekšrocība ir tā, ka koģenerācijas staciju ir iespējams izmantot ne tikai kā pastāvīgu siltumenerģijas un elektroenerģijas avotu, bet arī kā “off-grid” vai rezerves enerģijas avotu centralizētās apgādes pārtraukuma gadījumos, kad tiks pievienotas elektrību ģenerējošās daļas.

“Ir radīta inovatīva maza mēroga biomasas gazifikācijas iekārtas daļa, kas nodrošinās efektīvākas ģeneratorgāzes un elektroenerģijas ražošanas iespējas,” stāsta projekta zinātniskais vadītājs LU Fizikas institūta pētnieks Raimonds Valdmanis.“Turpmāk ir plānots veikt iepriekšminētās iekārtas praktiskās darbības testus, izstrādāt darbības algoritmus dažādiem darbības apstākļiem. Veikt tālāku iekārtas daļu izstrādi un izgatavošanu, lai varētu sasniegt mērķi – izgatavot inovatīvu gazifikācijas iekārtu, ko var izmantot elektrības ieguvei, kad nav pieejami citi avoti.”


 

Keratīna ieguve zaļās ķīmijas principos

Iesaistoties LU Bioloģijas fakultātei, veiksmīgi ir noslēgts Vandas Voikivas projekts, kurā ir izstrādāta keratīna ekstrakcijas metode, kas balstās uz zaļās ķīmijas principiem (atbilstoši kosmētikas nozares prasībām un COSMOS standartam). Plānotās darbības programmas ietvaros ir veikta metodes optimizācija, lai mazinātu nepieciešamo reaģentu daudzumu un uzlabotu iegūtā keratīna īpašības (bioaktivitātes, tīrības un funkcionalitātes). Izstrādātā keratīna metode ir ar augstu ekstrakcijas iznākumu, līdz pat 70%, kas ļauj piedāvāt produktu tirgū par pievilcīgāku cenu, nemazinot produkta kvalitāti. Testējot tā nekaitīgumu, pētījuma ietvaros tika iegūti un testēti matu paraugi. Matu paraugu dažādībai tika atlasīti dabīgi mati, balināti mati, krāsoti mati, pievēršot uzmanību matu struktūras daudzveidībai.

"Projekta laikā ieguvām ne tikai mūsu keratīna bioloģisko īpašību sākotnējo raksturojumu, bet saņēmām daudz noderīgas informācijas un plašāku izpratni par kosmētikas nozares prasībām. Šīs sadarbības rezultātā iegūtie dati izrādījās noderīgi ne tikai kosmētikas nozarei, bet arī citu keratīna bāzes produktu izstrādei ar augstāku pievienoto vērtību," stāsta pētniece Vanda Voikiva. "Pēc sākotnējās sadarbības iesniedzām arī projektu Eiropas Kosmosa Aģentūrai (EKA) par keratīna bāzes pamatņu izstrādi šūnu lauksaimniecībai, kura ietvaros tagad turpinām sadarboties ar LU Bioloģijas fakultātes pētniekiem, kā arī plānojam turpināt šo sadarbību arī turpmāk."

Par programmu “PROTOTECH”

“PROTOTECH” ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Tehnoloģiju biznesa centra radīta prototipēšanas programma, kas sniedz atbalstu fiziskām un juridiskām personām zinātņietilpīgu tehnoloģiju produktu vai pakalpojumu prototipu izstrādē un attīstībā, sadarbojoties ar vadošajām Latvijas augstskolām – RTU, Latvijas Universitāti un Rīgas Stradiņa universitāti. Projekts tiek īstenots Norvēģijas finanšu instrumenta 2014. – 2021. gada perioda programmā “Uzņēmējdarbības attīstība, inovācijas un mazie un vidējie uzņēmumi”. Katra šā prototipa izstrādei saņemts atbalsts 15 tūkstošu eiro apmērā.

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

   

Dalīties

Saistītais saturs

LU izstrādā vēl četrus inovatīvus un ilgtspēju veicinošus prototipus
05.04.2024.

LU izstrādā vēl četrus inovatīvus un ilgtspēju veicinošus prototipus

Inovatīvu ideju prototipu izstrādei piešķirti četri PROTOTECH granti
28.07.2023.

Inovatīvu ideju prototipu izstrādei piešķirti četri PROTOTECH granti

Piešķirts PROTOTECH grants inovatīvas idejas prototipa izstrādei
18.05.2023.

Piešķirts PROTOTECH grants inovatīvas idejas prototipa izstrādei

Ar 29 pieteikumiem noslēgusies pieteikšanās prototipēšanas atbalsta programmā PROTOTECH
02.06.2022.

Ar 29 pieteikumiem noslēgusies pieteikšanās prototipēšanas atbalsta programmā PROTOTECH