Foto: (c) Pixabay.com

Izmantojot Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras programmas “PROTOTECH” sniegtās iespējas, Latvijas Universitātē (LU) ir īstenoti vēl četri prototipu izstrādes projekti, kuri balstās ilgtspējas veicināšanā, kā arī sniegts atbalsts citu zinātnē balstītu ideju attīstībā.

Realizē viedās tehnoloģijas projektu

Ar mērķi izstrādāt pastāvīgo magnētu iekārtu, kas paredzēta šķidra alumīnija maisīšanai alumīnija pārkausēšanas krāsnij, uzņēmums “EPM Riga” ir realizējis viedās tehnoloģijas projektu.

Projektā, veicot skaitlisko modelēšanu, ir atrasts labākais rotējošā magnēta izvietojums. Modelēšanas rezultāti uzrāda temperatūras homogenizāciju kausēšanas krāsnī. Rezultāti nostiprina pārliecību par pareizi izvēlētu magnēta izmēru, novietojumu un rotācijas ātrumu, kā arī prognozē nepieciešamo motora jaudu. Turklāt skaitliskās modelēšanas rezultāti tiek ņemti vērā arī iekārtas dizaina izstrādē.

Pati ideja – pastāvīgo magnētu maisītājs alumīnija krāsnīm – ir jau izstrādāta zinātniskajā institūtā Latvijas Universitātē un uzņēmums nodarbojas ar to tālāku komercializāciju. Potenciālie klienti ir alumīnija ražotāji un metalurģijas iekārtu ražotāji.

Ideja inovatīva arī ar to, kādā veidā ir salikta šī pastāvīgo magnētu sistēma, lai būtu iespējams panākt nepieciešamo magnētisko lauku ar minimālu magnētiskā materiāla patēriņu - tāda nekur citur pasaulē nav novērota. To izdara ar mazākām gan CAPEX, gan OPEX izmaksām. Turklāt iekārta aizņem ievērojami mazāk vietas un tai nav nepieciešama papildus vieta sarežģītiem barošanas avotiem

 

Rada zaļākas enerģijas ieguves prototipu

Ar mērķi rast daudzreiz efektīvāku un zaļāku enerģijas ražošanas veidu par tirgū esošo, uz fosilo degvielu balstīto (dīzeļģeneratori u. c.) metožu izmantošanu, izstrādāts uzņēmuma “NeoHyTech” projekta prototips. Tas sniedz alternatīvu iespēju viedās un atjaunīgās enerģētikas jomā, kurā attīstāmas nākotnes izaugsmes tehnoloģijas ilgtspējīgas enerģijas ražošanas un pieejamības nodrošināšanai. Prototips var sekmēt aprites ekonomiku, izvēloties pārstrādājamus izejmateriālus kā degvielu (metālu sakausējumus), tas sekmēs atjaunīgās enerģētikas attīstību, jo pamatā ir zaļā ūdeņraža ražošana un izmantošana.

Plānotais prototips izmantos cietu materiālu (3. Perioda metālus un to sakausējumus) un reakcijā ar elektrolītu ražos ūdeņradi, pēc tam to pārvēršot elektroenerģijā. Idejas novitāte ir aizvietot /papildināt uz fosilās degvielas balstītus enerģijas ražošanas ģeneratorus. Tas samazinās kopējo vides piesārņojumu (CO2, mikrodaļiņas, trokšņa līmenis, u.c.)

Uzņēmuma “NeoHyTech” dibinātāja un valdes priekšsēdētāja Olga Bogdanova uzsver: “Šī iespēja saņemt atbalstu atvēra durvis tālākai idejas attīstībai. Mēs izveidojām produkta prototipu, sasniedzām TRL4 līmeni, dibinājām jaunuzņēmumu “NeoHyTech”. Ir radusies sapratne, kādi nākamie soļi ir jāveic tālākai produkta attīstībai. Ļoti noderīgas bija ekspertu konsultācijas programmas ietvaros. Lielākais ieguvums – ka no idejas mūsu prātos esam pārgājuši uz reālu darbību. Saņemtais atbalsts bija liels grūdiens un pamudinājums to uzsākt.”

Jaunuzņēmuma nākotnes plāni ietver produkta tālāku tehnoloģisko attīstību, sasniedzot augstākus TRL līmeņus, lai to varētu ieviest ražošanā un ekspluatācijā. Tāpat ir iecerēts apgūt jaunas atbalsta programmas un izmantot sadarbības iespējas, kas palīdzētu virzīt projektu, kā arī aktīvi strādāt pie investoru piesaistes.

 

Noderīgs risinājums farmācijas jomai

Izstrādātais risinājums ir profesionāla līmeņa patentu analīzes platforma farmācijas profesionāļiem, kas atbilst augstai tehnoloģijai. Šis risinājums dos iespēju farmācijas uzņēmumiem, kas specializējas jaunu zāļu atklāšanā, būtiski paātrināt pētniecības un attīstības projektu gaitu, tādejādi nodrošinot jaunu farmaceitisko preparātu ražošanu un ieviešanu tirgū.

Platforma izmanto jaunu mākslīgajā intelektā balstītu metodi lielapjoma datu analīzei biofarmācijas jomā, kas apvieno piecas mākslīgā intelekta tehnoloģijas: dabiskās valodas apstrādi + mašīnmācīšanos + pilnu lingvistisko datu analīzi + ķīmisko struktūru apstrādi un attēlu atpazīšanu.

Uzņēmuma “Semantic Intelligence” projekta mērķis ir atrast un novērst esošās tehnoloģijas ieviešanas vājās vietas, kas samazina meklēšanas ātrumu un samazina to lietotāju skaitu, kuri var strādāt ar sistēmu paralēli. Projekta likā tika īstenotas divas galvenās aktivitātes: platformas testēšana sadarbībā ar LU Ķīmijas fakultātes ekspertiem un platformas arhitektūras analīze un audits sadarbībā ar LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes ekspertu.

Uzņēmuma “Semantic Intelligence” dibinātāja un vadītāja MBA Vita Stūre uzsver: “Projekta rezultāts ļaus mums būtiski  paaugstināt sistēmas darbības ātrumu, uzlabojot  platformas lietotāju pieredzi, kā arī dos daudz lielāku pārliecību par sistēmas arhitektūras stabilitāti pie liela, vienlaicīga platformas lietotāju skaita. Pašlaik farmācijas nozarē strauji  pieaug mākslīgā intelekta tehnoloģiju pielietošana jaunu zāļu atklāšanā un izstrādē. SIA “Semantic Intelligence” ir gatava dot savu tehnoloģisko un intelektuālo ieguldījumu nozarē, lai nodrošinātu iespēju inovatīvākajiem nozares uzņēmumiem būtiski paātrināt pētniecības un izstrādes procesus.”

Par lielāko ieguvumu, piedaloties programmā, uzņēmums uzskata projekta izvēlēto sadarbības partneri  – Latvijas Universitāti. Veiksmīgi realizējot projektu, bija iespēja papildus piesaistīt LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes ekspertu sistēmas arhitektūras audita veikšanai, iegūstot vērtīgu tālāko produkta attīstības ceļa karti.

 

Realizēts projekts klimata neitralitātes veicināšanai

Kopumā veiksmīgā sadarbība starp “Earth Positiv” un Latvijas Universitāti ir ne tikai veicinājusi oglekļa izsekošanas projekta attīstību, bet arī padziļinājusi zinātniskās zināšanas un veicinājusi reālu vides izaicinājumu risināšanu. Platformas mērķis ir dot uzņēmumiem iespēju uzlabot savus ilgtspējības rādītājus un strādāt pie klimata neitralitātes, veicinot videi draudzīgāku un atbildīgāku globālo kopienu.

Sākotnējā produkta pabeigšana un izmēģinājuma lietojumprogrammas ar oglekļa izsekotāju veiksmīga izstrāde ir ievērojams progress ceļā uz “Earth Positiv” vispārējo mērķi izveidot visaptverošu platformu korporatīvās ilgtspējības datu apstrādei.

Galvenie secinājumi, kas radušies pēc projekta pabeigšanas, “Earth Positiv” oglekļa izsekošanas projekts ir balstīts uz precīzu un uzticamu datu pamatu, projekts nodrošina datu konsekvenci dažādos avotos, aprēķina precīzus ikgadējos emisiju pārskatus dažādu nozaru uzņēmumiem.

Kā norāda projekta pārstāvis Klāvs Ielejs, “Earth Positiv” komanda turpinās darbu pēc izmēģinājuma projekta realizācijas pie produkta ieviešanas tirgū, nodrošinot uzņēmumiem kvalitatīvu ilgtspējas un vides emisiju datu uzmērīšanu un analīzi.

 

Labs atbalsts zinātnē balstītiem produktiem

Biotehnoloģiju jaunuzņēmums “SkinFuture” strādā pie saules aizsargkrēma, kurā kā ultravioleto staru filtrs tiks izmantots Latvijas dabiskais māliezis. Šāda veida filtrus šobrīd vēl neviens cits neizmanto. “SkinFuture” līdzdibinātāja Aiga Salmiņa ieteikumu piedalīties programmā saņēma no sava mentora, kurš pats iepriekš bija piedalījies “Prototech”. “Manis izvēlētos testus veic tikai Latvijas Universitāte, un prototipam nepieciešamie testi ir ļoti dārgi. Tāpēc šī programma bija lielisks veids, kā attīstīt savu biznesa ideju, vienlaikus veidojot sadarbību ar Latvijas Universitāti, kurā ir ļoti zinoši profesionāļi manā izpētes nozarē,” viņa teic.

Darbu programmā uzņēmums sāka ar ieceri atrast efektīvāko produkta sastāvu, kam būs vislabākā potenciālā ietekme uz cilvēka ādas šūnām. Šo rezultātu izdevās sasniegt – tagad ir skaidri zināms, kas ir labākās sastāvdaļas “SkinFuture” izvēlētā kompozītmateriāla tālākai integrācijai produkta formulā. “Iegūtie rezultāti ir milzīgs atspēriena punkts produkta prototipa izstrādē. Šāds atbalsts ir ļoti nozīmīgs zinātnē balstītiem produktiem. Tāpēc esam ļoti pateicīgas, ka ir šāda programma, kurā attīstīt savu ideju,” teic A. Salmiņa.

Viņa uzskata, ka ir svarīgi veidot inovatīvus produktus no Latvijā pieejamām izejvielām, “SkinFuture” gadījumā – no māla minerāliem. Šāda produkta izstrādāšana paplašinās Latvijas dabas resursu izmantošanu jauno tehnoloģiju jomā un sniegs ieguldījumu viedās specializācijas stratēģijas attīstībā, ko apliecina inovatīvu, uz dabas resursiem balstītu produktu izstrāde bioekonomikā.

Pēc programmas absolvēšanas komanda turpina strādāt pie produkta attīstības. Tiek izskatītas arī citas Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras piedāvātās atbalsta iespējas, kā arī citas programmas un instrumenti, kur piesaistīt finansējumu idejas tālākai attīstībai. “Ceram, ka jau drīzumā visi varēs pasargāt savu ādu un droši uzturēties saulē, izmantojot mūsu inovatīvu produktu!” tā A. Salmiņa.

Par programmu “PROTOTECH”

“PROTOTECH” ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Tehnoloģiju biznesa centra radīta prototipēšanas programma, kas sniedz atbalstu fiziskām un juridiskām personām zinātņietilpīgu tehnoloģiju produktu vai pakalpojumu prototipu izstrādē un attīstībā, sadarbojoties ar vadošajām Latvijas augstskolām – RTU, Latvijas Universitāti un Rīgas Stradiņa universitāti. Projekts tiek īstenots Norvēģijas finanšu instrumenta 2014. – 2021. gada perioda programmā “Uzņēmējdarbības attīstība, inovācijas un mazie un vidējie uzņēmumi”. Katra šā prototipa izstrādei saņemts atbalsts 15 tūkstošu eiro apmērā.

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

Dalīties

Saistītais saturs

LU izstrādā divus inovatīvus un ilgtspēju veicinošus prototipus
15.01.2024.

LU izstrādā divus inovatīvus un ilgtspēju veicinošus prototipus

Inovatīvu ideju prototipu izstrādei piešķirti četri PROTOTECH granti
28.07.2023.

Inovatīvu ideju prototipu izstrādei piešķirti četri PROTOTECH granti

Ar 29 pieteikumiem noslēgusies pieteikšanās prototipēšanas atbalsta programmā PROTOTECH
02.06.2022.

Ar 29 pieteikumiem noslēgusies pieteikšanās prototipēšanas atbalsta programmā PROTOTECH