Līdz 22. janvārim norisinās ziemas uzņemšana studiju programmā “Pirmsskolas skolotājs” gan Latvijas Universitātē, gan Liepājas Universitātē. Ar vienprātīgu pārliecību, ka skolotāja profesija ir sirdsdarbs, 5. janvāra vakarā tiešsaistē aizritēja diskusija “Esi skolotājs! Pirmsskolas skolotājs”, kuras mērķis bija sniegt ieskatu gan pirmsskolas skolotāja izglītības iespējās, gan ikdienas darba gaitās saskarsmē ar bērniem.

“Pirms izvēlēties kļūt par pirmsskolas skolotāju, jāatbild sev pašam uz trīs jautājumiem. Pirmkārt, vai esmu gatavs izkāpt no komforta zonas un piedzīvot negaidītas situācijas, pielāgojoties un radoši tās risinot, vajadzības gadījumā spējot būt aktieris, bērnu psihologs, apkopējs, mamma, tētis un vēl daudzi citi? Otrkārt, vai vēlos komunicēt ar bērniem un kopā ar viņiem arī mācīties, kaut vai meklējot kopīgi atbildes uz neparedzamiem jautājumiem? Treškārt, vai pašam ir skaidra motivācija, ko iesākšu ar studijās iegūto izglītības dokumentu?” vērtīgus pašpārbaudes jautājumus iesaka Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes 1. līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas “Pirmsskolas skolotājs” students Emanuels Putāns. Viņš uzskata, ka pārliecināties par izvēles atbilstību vislabāk var izmēģinot skolotāja lomu praksē – saskaroties ar bērniem un piedzīvojot ar tiem ikdienas situācijas.

Par to, ka gūt pārliecību par profesionālās izvēles atbilstību ir iespējams saskarsmē ar bērniem jau darba gaitās, ir pārliecināta arī pirmsskolas iestādes “CreaKids” vadītāja Daina Kājiņa: “Pirmsskolas skolotāja darbs ir pasaules svarīgākais darbs, jo veidojam Latvijas nākotni. Turklāt šis darbs nozīmē mūžizglītību. Tieši pirmsskolas skolotājs sniedz pirmo pieredzi par izglītības ceļu arī bērnu vecākiem. Katrs pedagogs ir radoša personība, kuras uzdevums ir darīt šo darbu no sirds un ar godprātīgu attieksmi, ja vien šajā profesijā ir sajusts aicinājums. Nav jābaidās meklēt sevi, jo tas, kurš sapratīs, ka, iespējams, nevar būt ikdienā grupiņas skolotājs, varbūt tomēr izrādīsies izcils mūzikas skolotājs bērnudārzā.”  

Saredzot ziemas uzņemšanu studiju programmā kā labu pašpārbaudi savai interesei par profesiju, Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes 1. līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas “Pirmsskolas skolotājs” direktore Antra Randoha uzskata, ka iekāpšana skolotāja kurpēs var palīdzēt atrast savu aicinājumu, lai arī reizēm ir nepieciešami līdzcilvēku pamudinājuma un iedvesmas vārdi: “Brīnišķīga ir sajūta, kad redzi, kā bērns aug, saprotot, ka tu esi tas, kurš līdzveido viņa prasmes, zināšanas, attieksmes, vērtības. Bērns soli pa solim tavā klātbūtnē kļūst par personību. Pirmsskolas skolotāja darbs ir skaists sirdsdarbs ar bērniem.”

Pilns diskusijas "Esi skolotājs! Pirmsskolas skolotājs" ieraksts ir skatāms ŠEIT. 

Studētgribētāji, kuri vēlas iegūt pirmsskolas skolotāja kvalifikāciju, ir aicināti pieteikties studijām augstskolu izziņotajā ziemas uzņemšanā Latvijas Universitātē līdz 22. janvārim vai Liepājas Universitātē līdz 20. janvārim. Latvijas Universitātē ziemas uzņemšana norisinās no 2. janvāra līdz 22. janvārim Rīgā un augstskolas filiālēs Bauskā, Cēsīs un Tukumā. Ziemas uzņemšanas laikā Latvijas Universitātē ārvalstu studentiem ir atvērta pieteikšanās maģistra studiju programmā “Izglītības zinātnes”. Savukārt Liepājas Universitātē ziemas uzņemšana norisinās no 2. līdz 20. janvārim ne tikai studiju programmā “Pirmsskolas skolotājs”, bet arī profesionālā bakalaura studiju programmās “Sākumizglītības skolotājs” un “Skolotājs”, kā arī akadēmiskā maģistra studiju programmā “Izglītības zinātnes”.

Par studiju iespējām pedagoģijas un izglītības zinātņu jomā Latvijā iespējams uzzināt plašāk internetvietnē www.esiskolotajs.lv.

Informatīvo kampaņu “Esi skolotājs” īsteno Latvijas Universitāte, Liepājas Universitāte, Daugavpils Universitāte, to pārrauga Izglītības un zinātnes ministrija Eiropas Sociālā fonda līdzfinansētā projektā Nr. 8.2.1.0/18/I/004 “Latvijas Universitātes inovatīvas, pētniecībā balstītas studiju virziena “Izglītība un pedagoģija” studiju programmas”.

 

Dalīties

Saistītais saturs

17. maijā notiks tiešsaistes saruna par maģistra studijām izglītības zinātnēs
09.05.2023.

17. maijā notiks tiešsaistes saruna par maģistra studijām izglītības zinātnēs

Notiks tiešsaistes saruna par pirmsskolas skolotāja profesiju un ikdienu
27.12.2022.

Notiks tiešsaistes saruna par pirmsskolas skolotāja profesiju un ikdienu

Uzsāk nacionāla mēroga skolotāju piesaistes kampaņu “Esi skolotājs!”
04.01.2022.

Uzsāk nacionāla mēroga skolotāju piesaistes kampaņu “Esi skolotājs!”

Licencēta jaunā pirmsskolas skolotāju studiju programma
17.06.2020.

Licencēta jaunā pirmsskolas skolotāju studiju programma