Latvijas Universitātes (LU) doktoranti un jaunie zinātnieki 6. jūnija vakarā ir aicināti uz teorētiski praktisku nodarbību “Meditācija zinātnieka ikdienai”, kuru vadīs Latvijas Universitātes profesors Mārcis Auziņš. Pasākumu rīko LU Studiju attīstības un pārvaldības pilnveides programma.

“Mūsu ikdiena un pasaule, kurā dzīvojam, nepārtraukti mainās. Tas padara dzīvi interesantu, bet vienlaikus arī nedaudz biedējošu. Ir daudz dažādu veidu, kā šajā strauji mainīgajā ritmā atrast stabilu atbalsta punktu un līdzsvaru. Austrumu mācības apgalvo, ka nepieciešams ieraudzīt lietu patieso dabu. To varētu saprast kā aicinājumu nomierināt savu prātu un nepārspīlēt sarežģītās situācijas, ar kurām ikdienas rutīnā sastopamies, tomēr šos izaicinājumus nenovērtēt arī par zemu. Lai šādu stabilu stāvokli dzīvē sasniegtu, vairāku tūkstošgadu laikā dažādās Austrumu tradīcijās ir izveidojušās un pieredzē tikušas pārbaudītas daudzas prāta un apziņas kontroles tehnikas, ko var apvienot vienā jēdzienā – meditācija. Mūsdienās pētnieki ar objektīvām neirozinātnes metodēm ir iemācījušies ieraudzīt, kas notiek mūsu smadzenēs meditācijas laikā,” uzsverprofesors Mārcis Auziņš. “Nav iespējams iemācīties peldēt, vienīgi klausoties stāstus par peldēšanu, tāpat nav iespējams iemācīties kontrolēt savu prātu, tikai klausoties stāstus par prāta kontroli. Tādēļ šajā nodarbībā runāsim gan par prāta un apziņas kontroles tehnikām, gan arī tās pamēģināsim.”

Latvijas Universitātes profesors Mārcis Auziņš pēc profesijas ir fiziķis. Viņš stādā kvantu fizikas jomā un ir vairāk kā simts zinātnisko rakstu autors, kas publicēti pasaules vadošajos nozares žurnālos. Uzrakstījis divas monogrāfijas, kas izdotas ”Cambridge University Press” un ”Oxford University Press” izdevniecībās. Savas karjeras laikā viņš ir dzīvojis un strādājis ļoti dažādās pasaules malās, tostarp Ķīnā un Taivanā, Amerikas Savienotajās Valstīs, Kanādā, Anglijā, Izraēlā un Vācijā. Tāpat mācījies Tibetas budistu institūtā Kalifornijā un ikdienā praktizē meditāciju jau vairāk kā desmit gadus. 

“Zinātnieka ikdiena ir dinamiska, kas, no vienas puses, ir aizraujoši, bet, no otras puses, ir izaicinoši: nemitīgā fleksibilitāte prasa lielus iekšējos resursus. Vadošajās universitātēs pasaulē studiju un zinātnes procesā ienākt meditācijas un apzinātības nodarbības un prakses. Esam ļoti pateicīgi, ka profesors Mārcis Auziņš piekritis dalīties savā pieredzē par meditāciju zinātnieka ikdienā,” uzsver Dr. ģeogr. Gunta Kalvāne, LU Studiju attīstības un pārvaldības pilnveides programmas vecākā eksperte. 

Nodarbība norisināsies ceturtdien, 6. jūnijā, no plkst. 18.00 līdz plkst. 20.00 LU Dabas mājā, 702. telpā. Lai piedalītos nodarbībā, interesentus aicinām reģistrēties ŠEIT.

Pasākums ir viena no LU Studiju attīstības un pārvaldības pilnveides programmas aktivitātēm, turpinot darbu pie LU Doktorantūras skolas izveides un jaunā doktorantūras modeļa ieviešanas Latvijas Universitātē.

 

Dalīties

Saistītais saturs

Aicina uz tīmekļsemināru par zinātnes pētījumu komercializāciju
08.05.2021.

Aicina uz tīmekļsemināru par zinātnes pētījumu komercializāciju

Aicina piedalīties tīmekļseminārā par pētījumu metodiku
16.03.2021.

Aicina piedalīties tīmekļseminārā par pētījumu metodiku