Attēlā: Ilze Elbere. Foto: Fonds.lv

Eiropas Sociāla fonda projekta “Akadēmiskā personāla atjaunotne un kompetenču pilnveide Latvijas Universitātē” (Nr.8.2.2.0/18/A/010) darbībā “Doktorantu iesaiste akadēmiskajā darbā augstākās izglītības institūcijā” iesaistītie doktoranti Ilze Elbere un Maksims Marinaki pēc veiksmīgas promocijas darbu aizstāvēšanas šī gada pirmajā ceturksnī ievēlēti akadēmiskajos amatos LU Bioloģijas fakultātē un LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātē. Projekta aktivitātes mērķis ir veicināt doktorantu nodarbinātību Latvijas Universitātē, tādējādi nodrošinot zināšanu pārnesi darbā ar studentiem.

Ar aizrautību par promocijas darba izstrādes laiku un  iespēju strādāt ar studentiem dalās Dr. biol.  I. Elbere. Astoņus gadus viņa pētījusi jautājumus, kas saistīti ar cukura diabētu un cilvēka zarnu trakta mikrobiomu. Pētnieciskā interese par šiem jautājumiem aizsākusies bakalaura darba izstrādes laikā un attīstījusies arī darbā Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā: “Kad sāku strādāt centrā, zinātniskajā grupā, kas darbojās ar cukura diabēta jautājumu izpēti, parādījās jauns pētniecības virziens – cilvēka mikrobioms.” I. Elbere skaidro, ka jautājumi par cukura diabētu šobrīd visā pasaulē ir aktuāli, jo pacientu skaits aizvien pieaug un, prognozējams, ka šī tendence saglabāsies, jo slimības attīstību ietekmē gan ģenētika, gan cilvēka dzīvesveids, tā ir arī viena no sēdoša dzīvesveida izraisītajām blaknēm. I. Elbere atzīst, ka ļoti izbaudījusi promocijas darba izstrādes procesu: “Mani pašu fascinē, ka pētījumu rezultāti ir ļoti tuvu tam, lai tos varētu izmantot arī praksē un studiju procesā. Zinātnieka lielākais gandarījums – ka tas, ko tu dari, tuvākajā laikā var tikt izmantots medicīnā.”

I. Elbere priecājas arī par iespēju savas zināšanas nodot tālāk studentiem – viņas vadībā šobrīd tiek izstrādāts bakalaura darbs, kurā pētīta sasaiste starp metformīnu, zarnu mikrobiomu un saimniekorganisma izdalītu imūnglobulīnu A. Savukārt kopā ar sava promocijas darba vadītāju prof. Dr. biol. Jāni Kloviņu LU Bioloģijas fakultātes maģistrantūras studentiem viņa vada kursu “Cilvēka mikrobioms”: “Esmu ļoti gandarīta, ka man bija iespēja līdzdarboties šī kursa izstrādē, jo tajā praktiski varu stāstīt studentiem gan par to, ko esmu apguvusi teorijā, gan secinājusi laboratorisko pētījumu rezultātā, lai arī tie studenti, kas nespecializējas šajā jomā, gūtu plašāku priekšstatu par mikrobiomu, cik daudzi faktori to var ietekmēt un ko mēs paši varam darīt, lai to ietekmētu.” I. Elbere piedalās arī studiju kursa “Instrumentālās metodes bioloģijā” docēšanā bakalaura studentiem, kā arī lasa lekcijas maģistra studiju kursos “Cilvēka genoms”  un “Attīstības bioloģijas pamatprincipi”.

Visas aktivitātes tiek īstenotas Eiropas Sociālā fonda finansētā projekta "Akadēmiskā personāla atjaunotne un kompetenču pilnveide Latvijas Universitātē" (projekta Nr. Nr.8.2.2.0/18/A/010) ietvaros. 

Dalīties

Saistītais saturs

Akadēmiskais personāls kārto profesionālās angļu valodas pilnveides eksāmenus
01.02.2020.

Akadēmiskais personāls kārto profesionālās angļu valodas pilnveides eksāmenus

Akadēmiskais personāls turpina pilnveidot kompetences izaugsmei un attīstībai
01.11.2019.

Akadēmiskais personāls turpina pilnveidot kompetences izaugsmei un attīstībai