Foto: M. Marnauzas arhīvs.

Nesot pasaulē ne tikai savu, bet arī Latvijas, Rīgas un Latvijas Universitātes vārdu, 2020. gadā Latvijas Universitātes sieviešu koris “Balta” neļāvās pesimismam, bet paguva piedalīties piecos starptautiskos koru festivālos – Dienvidkorejā Čedžu salā un tiešsaistē Pekinā, Šanhajā, Dienvidāfrikā, Grieķijā, iemanīties koru mēģinājumu norisē tiešsaistē, koncertēt pat Austrālijā un ASV. Uz 2020. gadu atskatās kora “Balta” ilggadējā mākslinieciskā vadītāja un diriģente profesore Māra Marnauza.

Gads iesākās daudzsološi
Korim “Balta” 2020. gads iesākās intensīvi un daudzsološi. Janvāra sākumā sadarbībā ar Ņujorkas latviešu kori, koriem “Fortius” un “Balsis” tika ierakstītas Andreja Jansona, Mārtiņa Brauna, Lauras Jēkabsones un Andra Sējāna kantātes Latvijas Radio 1. studijā albumā “Ziemassvētki laika vējos”.

Februāra vidū koris vēl devās uz Dienvidkoreju, lai piedalītos Čedžu Starptautiskajā koru festivālā un simpozijā (Jeju International Choir Festival & Symposium). “Tas ir ikgadējs koru diriģentu kvalifikācijas celšanas pasākums, ietverot jauno diriģentu konkursu, lekcijas, meistarklases, kā arī pieredzes bagātināšanu koru koncertos, kuros festivāla rīkotāji aicina uzstāties dažus izcilus ārvalstu un savas valsts korus. Tā bija īsta veiksme piedalīties festivālā ar trim dažādām koncertprogrammām, kā arī sniegt solo koncertu pilsētā Anjanā un Latvijas Vēstniecībā Korejā sadraudzībā ar Starptautisko Korejas kori “CAMARATA”,” stāsta kora vadītāja kordiriģente Māra Marnauza. “Atgriežoties mājās Latvijā 21. februārī, drīz vien Covid19 vīrusa izplatība pasaulē ieviesa izmaiņas arī latviešu koru darbībā. Koru mēģinājumi klātienē nebija atļauti. Sāku domāt, kā strādāt ar kori attālināti.”

Iedrošina pamācība internetā
Jau daudzus gadus iepriekš korim “Balta” bija izveidota slēgta kora “Facebook” grupas lapa, kur regulāri kora dalībnieces un diriģente dalījās aktualitātēs, ievietoja dziesmu notis un ierakstus audio un video formātā. Tāpat arī populārs attālinātā darba paņēmiens jau bija kora partiju audio ierakstu ievietošana “WhatsApp” balsu grupās. Ārkārtas situācijas sākumā šie paņēmieni tika aktivizēti, tomēr ļoti pietrūka dzīvā komunikācija un kolektīva tikšanās.

Tad kora vadītāja intensīvi meklēja informāciju un mēģināja saprast, kā organizēt kora darbu platformā “Zoom”. “Atradu vairākas pamācības internetā, bet vislabāk man patika “Denmark Royal Academy of Music” profesora Jim Daus Hjernoe Youtube vietnē publicētā pamācība. Tā ietvēra daudz vērtīgu ideju, kā noregulēt mikrofonu, lai būtu labāka, skaidrāka skaņa, kā sadalīties vairākās virtuālajās istabās, lai strādātu pa balsīm, ko koris kopā var labi paveikt šai platformā, bet ko neiesaka,” stāsta Māra.

Lai darbotos bez pārrāvumiem, tika iegādāta “Zoom” licence, kas ļāva darboties nepārtraukti pat 24 stundas diennaktī, nodrošinot plašāku funkcionalitāti. Tā aizsākās regulārs kora darbs divas reizes nedēļā pa trim stundām. Attālināti.

Dziedot Džeksona dziesmu Pekinai
Marts pienāca ar e-pastu no Pekinas ar ielūgumu piedalīties tiešsaistes projektā “Singing the Same Song”, kur norisinājās starptautiskas labdarības pasākums “Connecting the Whole World with Hearts and Hands”. Projektā kora “Balta” dziedātājām lūdza ierakstīt individuāli video Maikla Džeksona  dziesmai “We are the World”, iekļaujot tos kopējā virtuālā kora video. Tajā dziedāja bērni un jaunieši no daudzām pasaules valstīm, kopīgā dziesmā sadodoties ar rokām un sirdīm cīņā pret pandēmiju pasaulē. Māra piebilst, ka tas bija ļoti emocionāls video, jo tika publicēts marta beigās, kad visa pasaule bija satraukta par Covid19 straujo izplatību.

Video top piejūras kāpās mežā
Jūnija sākumā koris saņēma uzaicinājumu piedalīties 11. Šanhajas Mūzikas festivālā “Music in the Summer Air” ar lūgumu atsūtīt divu dziesmu video. Lai arī sākumā piemērotu video ierakstu nebija, tomēr 11. jūnijā beidzās ārkārtas situācija Latvijā un koris 16. jūnijā uzņēma divu dziesmu video.

VIDEO "Famine Song" 

“Filmēšana notika drošos apstākļos pie jūras un kāpās mežā, ievērojot distanci. Bija ļoti aizkustinoši redzēt dziedātājas atkal kopā, jo vairākus mēnešus pēc Korejas brauciena bijām satikušās tikai “Zoom” platformā,” atceras Māra, stāstot, ka festivāla vajadzībām tapa arī citi ieraksti, video sveicieni citiem dalībniekiem, video reklāmai, kā arī desmit dziedātāju individuāls dziedājums uz fonogrammas visu dalībnieku virtuālā kora un simfoniskā orķestra kopdziesmai.

VIDEO "Saulīt vēlu vakarā’i"  

Dziedātāji solidarizējas daudzviet pasaulē
Jūlija izskaņā Dienvidāfrikas koru festivāla direktore kori “Balta” ielūdza piedalīties virtuālajā Sieviešu koru festivāla finālā, kur arī tapa video, lai iedvesmotu dziedātājus un koru vadītājus visā pasaulē, psiholoģiski tos atbalstot un iedvesmojot strādāt arī pandēmijas laikā.

Novembrī koris dziedāja Grieķijas, Saloniki pilsētas rīkotajā tiešsaistes Pasaules koru festivālā, kas bija veltīts mieram. Turklāt novembrī koris koncertēja pat Austrālijā, Melnburnas Latviešu organizācijas apvienības veidotajā filmā Latvijas valsts svētkos, bet decembrī - ASV Ņujorkas Latviešu kora Ziemassvētku koncertā tiešsaistē.

“Lai gan citāda ikdiena, bet tomēr korim piedāvātās iespējas palīdzēja neiekrist pesimismā par visiem atceltajiem kora pasākumiem, bet tik un tā piedalīties gan tiešsaistes festivālos, gan kultūras apmaiņas un saliedēšanās pasākumos pandēmijas laikā,” atzīst Māra.

Mēs kā koris turpinām būt
“Analizējot koru darbu pandēmijas laikā, satraukumu rada ieilgusī neskaidrā situācija. Pastāv bažas par amatieru mākslas un kultūras attīstību un pastāvēšanu turpmāk. Vai tā var pastāvēt “slēgtos apstākļos”? Daudziem motivāciju dziedāt korī sekmē došanās ar kori koncertbraucienos, konkursos, festivālos, kas norisinās ārzemēs. Augsta līmeņa amatierkori vieglāk pārcietīs šo laiku, bet kas notiks ar  vidēja līmeņa un maziem lauku koriem? Kas notiks ar Dziesmu svētku tradīciju?” retoriski vaicā kora vadītāja Māra, paužot cerību, ka jaunā Mežaparka estrāde, kuras akustiku labākie Rīgas kori paspēja izmēģināt jau pērnā gada augustā, drīz atkal ieskanēsies, koriem atsākot ierasto darbību un koru dziedāšanas tradīcijas nostiprinot vēl vairāk.  

VIDEO "O Salutaris Hostia" 

Lai par darbu ar kori Māra varētu dalīties pieredzē arī ar nozares kolēģiem no Skandināvijas un Baltijas valstīm, piedaloties “Nordplus” projektā “Nordic Network for Music Education” kā vieslektore, viņa veica kora dziedātāju aptauju par attālināto darbu pandēmijas laikā. Tas ļāva saskatīt šī sarežģītā darba ieguvumus un nepilnības.

Pie ieguvumiem dziedātājas uzskaita augstu pašdisciplīnu, neatlaidīgu darbu pie kora repertuāra apgūšanas bez pārtraukumiem, jaunu valodu apguvi un pilnveidi, iespēju taupīt laiku ceļā un taupīt papīru nošu drukai, iepriecināt ar dziesmām kaimiņus un, visbeidzot, pozitīvas emocijas par regulāru kopābūšanu vismaz tiešsaistē, papildinot tik nozīmīgo optimisma un prieka devu.

Turpretī pie šāda kora mēģinājumu nepilnībām dziedātājas min diriģenta nespēju dzirdēt katru dziedātāju un pilnveidot tā sniegumu, dziedātāju nespēju dzirdēt kora kopskaņu, emocionālā gandarījuma trūkumu, ko sniedz daudzbalsīga dziedāšana, arī apkārtējos mājas apstākļus un traucējošos faktorus, nevarot atrast piemērotu vietu mēģinājumam mājās, un skumjā atziņa, ka emocionāli lielāku piepildījumu tomēr izdodas rast tikai klātienē.

Par kori “Balta”
Latvijas Universitātes kori “Balta” ir dibinājusi tā mākslinieciskā vadītāja un diriģente, Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģente Māra Marnauza 1999. gadā. Koris ir daudzu starptautisko konkursu laureāts, Vispārējo latviešu Dziesmu svētku kora konkursa fināla Lielās balvas (2013) un 1. vietas (2018) ieguvējs. Tas ir viens no labākajiem koriem ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē. “Interkultur” organizācijas Pasaules koru reitingā, sieviešu koru kategorijā, koris “Balta” pašlaik ieņem 8. vietu. Plašāk: http://choir.lv/baltaKora aktualitātēm iespējams sekot Facebook lapā facebook.com/korisBalta

 

Dalīties

Saistītais saturs

Latvijas Universitātes koris “Balta” aicina uz koncertu “Ceļā…”
26.10.2022.

Latvijas Universitātes koris “Balta” aicina uz koncertu “Ceļā…”

Sieviešu korim “Balta” top jauns laikmetīgās mūzikas solo albums
14.09.2021.

Sieviešu korim “Balta” top jauns laikmetīgās mūzikas solo albums

Latvijas Universitātes koris “Balta” aicina savā pulkā jaunas dziedātājas
02.09.2021.

Latvijas Universitātes koris “Balta” aicina savā pulkā jaunas dziedātājas

Latvijas Universitātes koris “Balta” aicina savā pulkā jaunas dziedātājas
02.09.2021.

Latvijas Universitātes koris “Balta” aicina savā pulkā jaunas dziedātājas