Foto: Tatjanas Glaskovas-Kuzminas privātais arhīvs.

Septembrī un oktobrī Latvijas Universitātes īstenotā projekta “Akadēmiskā personāla atjaunotne un kompetenču pilnveide Latvijas Universitātē” (Nr.8.2.2.0/18/A/010) ietvaros Latvijas Universitātes (LU) docente un LU Materiālu mehānikas institūta vadošā pētniece Tatjana Glaskova-Kuzmina stažējās vienā no lielākajiem industriālās 3D printēšanas centriem Ziemeļeiropā - SIA “Baltic3D.eu”.

Projekta gaitas atskaite: 2021. gada augusts - 2021. gada oktobris

 

T. Glaskova-Kuzmina raksturo sevi kā zināšanām atvērtu personību, kas jau iepriekš ir guvusi pieredzi dažādos ārvalstu uzņēmumos, viņa atzīst, ka stažēšanās šajā uzņēmumā bija gan interesanta, gan deva iespēju pilnveidot profesionālās kompetences, apgūstot ko pilnīgi jaunu - 3D printēšanas tehnoloģiju un programmatūru, kas nepieciešama 3D paraugu izstrādei: “Esmu priecīga, ka Latvijā ir tāds ievērojams uzņēmums. Man bija ļoti interesanti gan apgūt un izmēģināt 3D printēšanas tehnoloģiju, gan iepazīt to, kā norit organizatoriskie procesi un klientu piesaiste šajā uzņēmumā - man bija iespēja piedalīties sanāksmē, kurā uzņēmuma vadība savus pakalpojumus prezentēja Apvienoto Arābu Emirātu aviobūves uzņēmumam.”

Stažēšanās laikā T. Glaskovai-Kuzminai radās iespēja salīdzināt abus uzņēmuma izmantotos 3D printēšanas materiālus - Ultem un Antero. Ultem kā materiāls jau šobrīd tiek diezgan daudz izmantots, piemēram, radot lidmašīnu interjera elementus - rokturus, galdiņus u.c., jo 3D printēšanas tehnoloģija ļauj vienā reizē izprintēt nepieciešamo priekšmetu un to vairs nav nepieciešams montēt kopā no vairākām atsevišķām priekšmeta detaļām. Antero, savukārt, ir jauns materiāls, kas vēl netiek tik plaši pielietots. “Tā kā esmu LU Materiālu mehānikas institūta vadošā pētniece stažēšanās laikā man bija iespēja uzņēmumā izprintēt abu materiālu paraugus un institūtā izpētīt šo abu materiālu mehāniskās īpašības. Šobrīd nepieciešams analizēt iegūtos datus un sevišķi interesenti ir tas, ka Antero ir labāks par Ultem”.

Šobrīd T. Glaskova -Kuzmina turpina strādāt pie stažēšanās laikā izvirzītās izpētes jautājuma - vai printētajai detaļai rodas termošoks, kad robots to izņem no printera un ievieto krāsnī un kā to var novērtēt. Tāpat T. Glaskova-Kuzmina uzskata, ka šādā sadarbība viennozīmīgi veicina arī inovācijas. “Šobrīd uzņēmumā “Baltic3D.eu”, printējot dažādus objektus, to dara, vadoties pēc esošajiem printēšanas norādījumiem. Ir diezgan daudz parametru, kurus printējot var mainīt, un mēs kā institūts varam pētīt, kā šo parametru maiņa varētu mainīt gala produktu. 3D objektu sliktā īpašība ir porainība, tādēļ tos negatīvi ietekmē, piemēram, mitrums. Iespējams, ka parametru maiņa vai šo detaļu pēcapstrāde varētu šādi izgatavotu objektu kvalitāti uzlabot”.

T. Glaskova-Kuzmina atzīst, ka stažēšanās laikā izveidotie kontakti ar uzņēmumu un apgūtās iemaņas ir ieguvums arī LU Materiālu mehānikas institūtam, jo gan institūts, gan uzņēmums ir sapratuši, ka tiem ir kopīgas intereses un nākotnē abām institūcijām iespējams īstenot arī kopīgus projektus: “Kad pirms gada viesojāmies uzņēmumā, pārstāvot institūtu, tā bija vairāk interese un iniciatīva no mūsu puses, tagad ir skaidrs tas, ka arī uzņēmums ir daudz vairāk ieinteresēts zinātniskajā darbībā, kas ir īpaši būtiska saistībā ar starptautisko klientu piesaisti, jo uzņēmumam, konkurējot ar citiem līdzīgiem uzņēmumiem, sadarbības ar Latvijas Universitāti var būt izšķiroša priekšrocība. Institūtam šī sadarbība ir būtiska, jo institūta rīcībā ir tikai pāris nelielu 3D printeru, kas dod iespēju izgatavot tikai vismazākos paraugus, savukārt “Baltic3D.eu” rīcībā ir printeri, t.sk. vienīgais SLS printeris Latvijā, ar kuriem iespējams izprintēt izmēra ziņā daudz lielākus objektus un izgatavot gatavus prototipus dabiskā izmērā. Kopīgi piesakoties projektiem, mums ir daudz lielākas iespējas tos realizēt.”

Dalīties

Saistītais saturs

 Noslēdzies akadēmiskā personāla izaugsmes un attīstības veicināšanas projekts
31.03.2023.

Noslēdzies akadēmiskā personāla izaugsmes un attīstības veicināšanas projekts

Dalās pieredzē par stažēšanos studiju virzienā “Izglītība, pedagoģija un sports”
24.01.2021.

Dalās pieredzē par stažēšanos studiju virzienā “Izglītība, pedagoģija un sports”

Akadēmiskais personāls turpina stažēšanos uzņēmumos un organizācijās
01.05.2020.

Akadēmiskais personāls turpina stažēšanos uzņēmumos un organizācijās

Docētāji stažējoties pilnveido pedagoģiskā procesa plānošanu
24.04.2020.

Docētāji stažējoties pilnveido pedagoģiskā procesa plānošanu