Liliāna Civjāne (Lilian Tzivian),
Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes asociētā profesore un jaunveidotās maģistra studiju programmas “Epidemioloģija un medicīniskā statistika” direktore

 

“Labdien, mūsu topošais student!

Es saprotu, ka tagad Tev ir ļoti grūtas dienas: Tu jau esi pabeidzis bakalaura mācības, un tagad Tev ir jāizvēlas, ko Tu darīsi nākošos divus gadus. Tev ir vienlaicīgi jādomā, lai būtu interesanti mācīties un lai pēc tam būtu daudz iespēju atrast sev darba vietu. Tas, diemžēl, ne vienmēr sakrīt. Varbūt jau esi dzirdējis par mūsu jauno studiju programmu “Epidemioloģija un medicīniskā statistika”? Varbūt Tu pat domā, ka būtu interesanti mācīties epidemioloģiju un statistiku, it īpaši mūsdienās, kad ir skaidrs, ka tas ir svarīgi? Bet, iespējams, Tev joprojām nav pietiekošas informācijas par to, vai Tu varēsi tādu programmu apgūt, un par to, kur Tu pēc tam varēsi strādāt.

Es esmu programmas direktore, esmu epidemioloģe. Ļauj man pastāstīt Tev par savu pieredzi, par to, kāpēc izvēlējos šo jomu. Es pabeidzu Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultāti, un vispār nezināju, kas tā tāda epidemioloģija ir. Aizbraucu dzīvot uz ārzemēm, gribēju turpināt mācības, bet nekad nedomāju par epidemioloģiju, jo domāju, ka tā ir zinātne tikai par epidēmijām, varbūt par to, kādā veidā notiek vīrusu pārnese, varbūt par pašiem vīrusiem – un viss tas mani galīgi neinteresēja. Man vienkārši palaimējās satikt meiteni, kura mācījās epidemioloģiju, un viņas tēma bija – saikne starp mājdzīvnieka esamību ģimenē un bērna skolas neapmeklēšanu. Tā sapratu, ka epidemioloģija izzina daudz plašākas tēmas, ne tikai blusas, kas pārnēsā vīrusu.

Mans doktora darbs bija par mājdzīvnieka nāvi un tās saistību ar saimnieka stresa līmeni un izmaiņām viņa dzīves kvalitātē. Tā bija pirmā reize, kad man tiešām bija interesanti veikt savu pētījumu! Sākumā jau mazliet bija bažas, ka mācības nebūs pa spēkam – skolā nebiju pārāk stipra matemātikā, un šeit bija jāstudē daudz statistikas. Bet man paveicās: docētāji, pie kuriem mācījos, spēja tā visu paskaidrot, lai būtu skaidrs. Protams, bija jāmācās, bet neiespējami nebija vispār. Tieši otrādi, bija ļoti interesanti.

Kad atgriezos Latvijā, padomāju, ka būtu labi, ja varētu izveidot programmu līdzīgu tai, kuru ārzemēs pabeidzu pati, jo redzēju, ka Latvijā epidemiologi un medicīniskie statistiķi trūkst. Ir sakrāts daudz datu, datu masīvs arvien palielinās, bet nav to, kuri datus varētu reāli apstrādāt. Ir daudz pētījumu, kurus varētu veikt, ja būtu cilvēki, kuri būtu spējīgi to izdarīt. Runāju ar vairākām iestādēm un pārliecinājos, ka tādi speciālisti tiešām ir vajadzīgi. Tu vari būt pilnīgi mierīgs – darba netrūkst, Tev vienmēr būs, kur pielietot savas zināšanas. Un ar interneta pētījumu attīstību, ja zināsi, kā veikt un apstrādāt pētījumus, varēsi strādāt arī ārzemēs, pat turpinot dzīvot Latvijā.

Un mēs no savas puses izdarīsim visu, lai Tev būtu interesanti mācīties. Mums ir ļoti spēcīga docētāju komanda, katrs ir speciālists savā jomā, daudzi no mums mācījušies un strādājuši ārzemēs, kas garantē, ka Tavas mācības būs tiešām augstā, mūsdienīgā līmenī. Mēs visi būsim priecīgi, ja Tev patiks pie mums, ja Tu pēc tam varēsi arī stāstīt saviem draugiem, cik saistošas Tev bija studijas. Tātad, ja Tu vēl domā, kur studēt – mēs esam laba izvēle, tici man. Un es priecāšos Tevi satikt personīgi uzņemšanas iestājpārbaudījumā, kur varēsim vairāk uzzināt, kas tieši Tevi interesē, kāpēc Tu gribi pie mums studēt, kur (varbūt) mēs varētu Tev palīdzēt, ko Tu vairāk gribētu darīt savā tālākā dzīvē. Tā varēsim pielāgot mācības personīgi Tev un roku rokā darīt tā, lai Tev pēc tam būtu prieks atcerēties par tiem diviem gadiem, ko būsi pavadījis ar mums kopā.”

Maģistrantūras studiju programma “Epidemioloģija un medicīniskā statistika” tapusi projekta “Starptautiski konkurētspējīgu un Latvijas tautsaimniecības attīstību veicinošu studiju programmu izveide Latvijas Universitātē” (projekta Nr.8.2.1.0/18/A/015) ietvaros. Projektā piedalās astoņas Latvijas Universitātes fakultātes un tiek izstrādātas septiņpadsmit jaunas studiju programmas.

Dalīties

Saistītais saturs

Latvijā nepieciešami papildu profesionāļi medicīnas statistikā un epidemioloģijā
16.07.2020.

Latvijā nepieciešami papildu profesionāļi medicīnas statistikā un epidemioloģijā

Asoc. prof. L. Civjāne: (Ne)salīdzināmā COVID-19 statistika
22.04.2020.

Asoc. prof. L. Civjāne: (Ne)salīdzināmā COVID-19 statistika

Asoc. prof. Liliāna Civjāne: Kas ir mūsdienu epidemiologs?
08.04.2020.

Asoc. prof. Liliāna Civjāne: Kas ir mūsdienu epidemiologs?