Foto: (c) "Mācītspēks" arhīvs.

Pieteikumu iesniegšanas posmam lēnām noslēdzoties, apkopojam interesentu biežāk uzdotos jautājumus un sniedzam atbildes par dalību skolotāju izglītības projektā “Mācītspēks”, ko īsteno Latvijas Universitāte, Daugavpils Universitāte un Liepājas Universitāte. Atbildes uz citiem jautājumiem pieejamas macitspeks.lu.lv/jautajumi.

2023. gada uzņemšana projektā turpinās līdz svētdienai, 2. aprīlim, vietnē macitspeks.lv, savukārt informācija par citiem veidiem, kā kļūt par pedagogu vai profesionāli augt pedagoģijas jomā, pieejama vietnē https://esiskolotajs.lu.lv

 

Kā es varu zināt, ka manis iegūtā izglītība atbilst projektā nepieciešamajām prasībām?

Dalībai projektā nepieciešama augstākā vai vismaz 2. līmeņa profesionālā augstākā izglītība, bez iepriekš iegūtas skolotāja kvalifikācijas. Katrs pieteikums tiek izvērtēts pirmajā atlases kārtā, tādēļ, lai noskaidrotu, vai kandidāta izglītība atbilst projekta prasībām, visvienkāršāk ir aizpildīt pieteikuma anketu.

Vai arī ārvalstīs iegūta izglītība ir atbilstoša dalībai projektā?

Dalībai projektā der arī ārvalstīs iegūta augstākā izglītība. Šajā gadījumā nepieciešams Akadēmiskās informācijas centra atzinums.

Vai mana iegūtā izglītība var būt “novecojusi”?

Dalībai skolotāju izglītības projektā “Mācītspēks” ir aicināti pieteikties mērķtiecīgi un motivēti profesionāļi, kuri līdz 2023. gada jūnijam būs ieguvuši augstāko vai vismaz 2. līmeņa profesionālo augstāko izglītību un vēlas apgūt skolotāja profesiju. Dalībai projektā der arī pirms desmit, divdesmit un pat senāk iegūta izglītība.

Kādus priekšmetus es drīkstu mācīt?

Piedaloties projektā, kļūsi par viena vispārizglītojošā mācību priekšmeta skolotāju. Skolā varēsi mācīt to mācību priekšmetu, kuru augstākās izglītības līmenī esi apguvis vismaz 12 kredītpunktu (KP) apmērā. Projekta ietvaros augstskolā apgūsi konkrētā mācību priekšmeta metodiku, vienlaikus strādājot arī skolā.

Ja ir vēlme mācīt konkrētu mācību priekšmetu, tomēr nav iegūti nepieciešamie 12 KP, bet ir vismaz 8 līdz 11 KP, ir iespējams kārtot projekta organizētu iestājpārbaudījumu, lai pierādītu savas zināšanas noteiktajā priekšmetā. Ja iestājpārbaudījumu neizdodas nokārtot, vari iziet nepieciešamos kursus kā brīvklausītājs izvēlētā augstskolā un pēc tam atkārtoti pieteikties dalībai projektā.

Kā izvēlēties skolu, kurā strādāt?

Katram dalībniekam būs iespēja izvēlēties savas prioritārās vakances no vakanču kartes un nosūtīt tās skolu piesaistes komandai, bet jāņem vērā, ka ne vienmēr būs iespējams strādāt kādā no prioritārajām skolām. Skolu piesaistes procesā projekta komandai jāņem vērā vairāki faktori: 

  • visu dalībnieku prioritātes; 
  • visu dalībnieku iespējas (piemēram, iespējams, kādam nav iespēja aizbraukt uz mazliet tālāku skolu); 
  • skolas lēmums; 
  • iespējams, vakance vairs nav aktuāla.

Konkrētiem mācību priekšmetiem, piemēram, sociālām zinībām, literatūrai, teātra mākslai u.c., vakances ir pieejamas salīdzinoši reti vai vispār nebūt pieejamas kandidātam vēlamajā reģionā. Piesakoties apdomā, vai būsi gatavs mainīt dzīvesvietu, ja vakance būs pieejama citā reģionā!

Kad sākas projekts?

Dalība projektā sākas jūlija mēnesī, kad jānoslēdz studiju līgums ar augstskolu un uzsākas studijas intensīvās 2 nedēļu Vasaras mācībās, kā arī notiek gatavošanās darbam skolā. Projekta laikā (2 gadus) jāstrādā skolā un katru piektdienu notiek studijas kādā no trim augstskolām.

Par projektu “Mācītspēks”
Projektu “Mācītspēks” īsteno Latvijas Universitāte, Liepājas Universitāte un Daugavpils Universitāte, to pārrauga Izglītības un zinātnes ministrija. Pieteikuma anketa un plašāka informācija par projektu “Mācītspēks” un citām pedagoģijas studiju iespējām pieejama www.esiskolotajs.lv. Projekts “Mācītspēks” tiek īstenots Eiropas Sociālā fonda līdzfinansētā projekta Nr. 8.2.1.0/18/I/004 „Latvijas Universitātes inovatīvas, pētniecībā balstītas studiju virziena „Izglītība un pedagoģija” studiju programmas” un otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmas „Skolotājs” licenču ietvaros.

Dalīties

Saistītais saturs

“Mācītspēks” reģionos: ko par skolotāja profesiju domā Madonā?
14.02.2023.

“Mācītspēks” reģionos: ko par skolotāja profesiju domā Madonā?