Līdz ar nacionāla līmeņa pārmaiņām pedagogu izglītības sistēmā, Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte jau 2020. gada vasarā uzņems studētgribētājus jaunveidotajās, kompetenču pieejai atbilstošajās izglītības zinātņu un pedagoģijas studiju programmās. Infografika sniedz ieskatu studētgribētājiem jaunveidotajās studiju programmās.

“Jau šoruden nodrošināsim iespēju izaugsmei gan vidusskolu absolventiem, kas izvēlēsies skolotāja profesiju, gan piedāvāsim mūsdienīgas karjeras maiņas iespējas tiem, kam jau ir augstākā izglītība un kas savu turpmāko ikdienu vēlētos saistīt ar skolotāja profesiju. Latvijā ir izveidota unikāla viena gada studiju programma tiem, kam jau ir viena augstākā izglītība ar mācību priekšmetiem saistītajās jomās un kas vēlas iegūt skolotāja kvalifikāciju darba vidē balstītās studijās,” skaidro Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes dekāne profesore Malgožata Raščevska. “Turpretī jau strādājošie skolotāji, izvēloties studijas maģistrantūrā izglītības zinātnēs, varēs specializēties nozarei aktuālos virzienos, tostarp, izglītības vadībā, dažādībā, mācīšanās lietpratībā, vai arī studēt maģistra studiju programmā “Tehnoloģiju inovācijas un dizains izglītībai”, tādejādi no tehnoloģiju lietotājiem pārtopot to lietišķos attīstītājos. Šajās studiju programmās atsevišķos moduļos gaidīti arī citu nozaru speciālisti. Vērtīgs jaunieguvums ir Latvijā tapusī pirmā kopīgā starpaugstskolu doktora studiju programma “Izglītības zinātnes”, kuras uzdevums ir tuvināt izglītības pētniecību praksei.”

Jaunās studiju programmas izglītības zinātnēs un pedagoģijā sniedz iespēju pamatstudiju līmenī iegūt skolotāju kvalifikāciju, bet augstāka līmeņa studiju programmās - maģistra vai doktora grādu izglītības zinātnēs.

Visās studiju programmās būs gan budžeta, gan maksas vietas, kuru skaita sadalījums būs zināms pirms uzņemšanas uzsākšanas. Otrā līmeņa augstākās profesionālās izglītības studiju programmā “Skolotājs”, kas ir daļa no projekta “Mācītspēks”, ir paredzētas tikai budžeta vietas kopumā Latvijā 100 studētgribētājiem, kas būs veiksmīgi izgājuši atlases kārtas.

Jauno skolotāju izglītības studiju programmu veidošana, sadarbojoties Latvijas Universitātei ar Liepājas Universitāti, Daugavpils Universitāti un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju notiek, lai mazinātu studiju programmu fragmentāciju un izveidotu studiju programmas, kas sagatavo skolotājus vienoti nacionālā līmenī visā Latvijā.

Uzņemšana jaunveidotajās studiju programmās sāksies jau 2020. gada vasarā, savukārt to īstenošana – jau 2020. gada rudenī.

Aktuālajai informācijai par uzņemšanu studijās Latvijas Universitātē iespējams sekot vietnē www.gribustudet.lv un fakultātes vietnē www.ppmf.lu.lv.

Informatīvs video par jaunajām studiju programmām: https://youtu.be/bpRvA-WTzSg.

Studiju programmu izstrāde notiek pateicoties Eiropas Sociālā fonda atbalstam projektā "Latvijas Universitātes inovatīvas, pētniecībā balstītas studiju virziena "Izglītība, pedagoģija un sports" studiju programmas”,  Nr. 8.2.1.0/18/I/004 aktivitātes - jaunu pedagoģijas programmu izstrādes īstenošana - ietvaros.

 

Dalīties